Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč si (ne)pořídit Windows Vista?


Na první pohled mají Windows Vista řadu výhod: více dodávaných programů, hezké uživatelské prostředí, vylepšené ovládání. Ovšem přinášejí řadu záludností.

Vistu používám již od verze RC2 a od té doby jsem vyzkoušel několik různých verzí na různých počítačích. Vistu mám jak na notebooku, tak na stolním počítači, vlastním jak 32bitovou, tak 64bitovou verzi. Za tu dobu jsem v tomto operačním systému vyzkoušel prakticky vše, co zkusit šlo – instalaci desítek programů, používání nejrůznějšího hardwaru a téměř všechny funkce, které Vista nabízí.
Aero vypadá skvělě.
Obrazek















Můj první dojem z Visty byl jednoznačně kladný – může za to povedené grafické rozhraní Aero, které si pro uživatele připravilo hezké efekty, průhlednost a pokud máte dobrou grafiku i vyšší výkon než běžné dvourozměrné rozhraní. Při pohybu oknem se nesetkáte s klasickým „rozmáznutím“, vše je plynulejší. Záleží samozřejmě na hardwaru, proto Vista nepodporuje starší grafické karty, například u nVidie jsou nové ovladače dostupné až od šestkové řady. Zkoušel jsem Vistu i na počítači s GeForce 5200, ale výsledek byl nevalný.

Vista je pomalá


Jenže toto období trvalo jen několik dnů, po nichž přicházela první rozčarování. Prvním nedostatkem Visty je pomalejší chod – na všechno čekáte o něco déle. Nejvíce je to vidět při startu, vypínání, hibernaci a obnovení z hibernace. Zatímco Windows XP, která mám instalována na stejném počítači, startují za několik desítek sekund, Vistě to trvá minuty a minuty – a to používám v obou systémech v podstatě stejné aplikace. A hibernace? Zatímco v XP je počítač „mrtvý“ za deset sekund, Vista odkládá data klidně i přes minutu.

To samé platí pro obnovení systému – XP jsou připravena k práci daleko dříve, zatímco Vista ještě hrká a krká pevným diskem. I po naběhnutí grafického rozhraní musíme ještě desítky sekund čekat, než mohu s počítačem začít pracovat. Práce s pevným diskem je vůbec kapitola sama pro sebe. Zapomeňte, že vám bude pro Vistu stačit gigabajt paměti – v takové konfiguraci je disk téměř v permanenci, každá operace, byť jednoduchá, si vyžádá přístup na disk. Pokud máte notebook s 5 400otáčkovým diskem, vězte, že si na vše hezky počkáte.

Empirickým porovnáním spouštění běžných aplikací jako je OpenOffice.org, Office 2007, PhotoShop či Zoner docházím k jednoznačnému závěru: Vistě vše trvá až dvakrát tak dlouho. I přepínání mezi spuštěnými programy je pomalejší a zpravidla je to doprovázeno „hrkotem“ disku, což je u XP téměř výjimka. Z tohoto důvodu dopřejte Vistě alespoň dva gigabajty paměti, jinak budete rádi vzpomínat na rychlost Windows XP. Subjektivně je Vista na počítači AMD X2 3600+ s 1 GB paměti pomalejší než Windows XP na stařičkém počítači s Athlonem XP 1800+ a 768 MB RAM, který tu a tam ještě zapnu.

Pochvala za dodávané programy

Naopak výbornou vlastností Visty – konkrétně balíku Ultimate – jsou dodávané programy. V podstatě nepotřebujete instalovat nic dalšího, bez problému si vystačíte s tím, co máte v základu. Vylepšeny byly aplikace pro prohlížení obrázků, přehrávání filmů, práci s poštou, kontakty či událostmi v kalendáři. Oproti XP je také možné vypalovat data DVD. Jediné, co vám může chybět, je prohlížeč souborů PDF a pokročilejší editor textů a tabulkový kalkulátor.

Vista ano, či ne?

To, zda upgradovat na Windows Vista, je plně na vás. Máte-li počítač s menším množstvím paměti můžete být zklamáni poklesem rychlosti a výkonu. Doplníte-li ale paměť alespoň na dva gigabajty a budete-li mít dvoujádrový procesor a rychlý disk, frustrace z pomalého počítače by se nemusela dostavit. Pokud jste ale s XP spokojeni, nemáte v podstatě důvod na Vistu přecházet – a osobně to zatím ani nedoporučuji (alespoň do doby, než bude vydán SP1 a bude zlepšena rychlost systému). Kromě toho ve Vistě nefungují a nikdy už fungovat nebudou některé starší programy (třeba Ulead Media Studio 8).

Pokud kupujete nový počítač nebo notebook, určitě na zvýšené hardwarové myslete a přizpůsobte tomu konfiguraci systému. Vista se bohužel prodává i s notebooky, které mají půl gigabajtu paměti a to je skutečně málo. Na takovém počítači budete jen pasivním divákem sledujícím, jak neustále bliká kontrolka pevného disku.

A ještě jedna poznámka k 64bitové verzi systému: pokud vám o ni eminentně nejde, instalujte raději 32bitový systém. Ušetříte si spoustu nervů se sháněním ovladačů – v 64bitové verzi jsem například nerozchodil webovou kamerku, špatně funguje Sound Blaster Live!, který, ať dělám co dělám, chrastí (v XP a 32bitové verzi hraje bez problému), nefunguje Live OneCare či Flash Player v 64bitovém Internet Exploreru (je nutno používat 32bitoovu verzi programu).

Zdroj:digitálně.centrum.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář