Jdi na obsah Jdi na menu
 


Defragmentace

Jistě jste již zjistili, že váš počítač už není to, co býval dřív, že pomalu startuje, pomalu pracuje a pomalu se vypíná.. popřípadě se sem tam objeví nějaké chybové hlášení. Důvodů může být několik a já se vám pokusím některé přiblížit a poradit, co s tím.

Pomalý start
Při startu systému s spouští výkonné jádro systému, služby a aplikace. Spuštění jádra systému je nutné, jinak by operační systém nefungoval :-). Ale co služby a aplikace? Služby jsou součásti systému, některé jsou bezpodmínečně nutné, některé nikoliv. Seznam spouštěných služeb najdeme zde: Ovládací panely - Nástroje pro správu - Služby. Doporučuji nic neměnit, jen se podívat pro vaši informaci, co vše se spouští. Jednu službu ale vypnout můžeme - Hostitel zařízení UPnP. Je to služba, která zprostředkovává propojení počítače a domácích zařízení podporujících technologii UPnP. Po dvojkliknutí můžeme nastavit Typ spouštění - Ručně a restartovat. Některé programy vyžadují, aby tato služby byla zakázána (např. Kerio WinRoute), takže nic nekazíme.
Další důvod pro pomalý start je velké množství programů, kterí se spouští po startu počítače. Podívejte se do sekce Start - Všechny programy - Po spuštění a přes Delete smažte, co nepotřebujete. Např. Acrobat Reader Speed Launch určitě není zapotřebí spouštět po startu.
Pro pokročilejší uživatele vřele doporučuji podívat se do registru (Start - Spustit - Regedit) a podívat se do větve HKEY_LOCAL_MACHINE - SOFTWARE - MICROSOFT - WINDOWS - CURRENT_VERSION - RUN a smazat to, co přímo nepotřebujete. Před tím si ale vytvořte zálohu této větve, pro jistotu.
Dále je v registech uchována informace i každém programu, který kdy byl nainstalován a tím se načítání registru do paměti prodlužuje. Doporučuji použít program na pročištění registru (např. MindSoft Registry Cleaner), který tyto slepé záznamy najde a odstraní. Před tím ale celý registr zálohujte!!


Pomalý běh a spouštění aplikací.
Systém pracuje s tzv. virtuální pamětí. Je to oblast na disku (soubor pagefile.sys), kam se ukládají data potřebná pro běh aplikací, pokud velikost operační paměti již nestačí pojmout tato data. Nastavení najdete zde: Start - Ovládací panely - Systém - Upřesnit - Výkon/Nastavení - Upřesnit - Virtuální paměť/Změnit. Doporučuji ji nastavit na pevnou velikost na cca 1,5 násobek operační paměti. Tím docílíte toho, že se velikost tohoto souboru nebude neustále měnit dle aktuální potřeby systému.
Defragmentace - doporučuji každé dva týdny, pokud často přesouváte nebo kopírujete soubory nebo instalujete programy. Docílíte opravdu výrazného zrychlení. Pro účinnou defragmentaci je však zapotřebí mít minimálně 15% volného místa z celkové kapacity aktuálního oddílu, doporučuji vypnout spořič obrazovky a mít cca 30 min. až 2 hodiny čas - dle kapacity disku. Defragmentace systémového oddílu o velikosti 15GB s asi 5GB nainstalovaných programů trvá přibližně 30 minut.

Pročištění dočasných složek
Při procházení webovými stránkami se poměrně hodně dat stahuje do počítače a ukládá do dočasné složky, kde mohou zabírat hodně místa. Dá se sice nastavit limit velikosti těchto složek, ale není to úplně spolehlivé. Pokud například často navštěvujete stránky s obrázky nebo videoklipy, vězte, že KAŽDÝ takový soubor se nejprve stáhne do počítače, uloží do dočasné složky a tepreve potom spustí.
Doporučuji tedy tyto dočasné složky čas od času pročistit a zbavit se těchto nepotřebných souborů. Velice často se do těchto složek dostávají i viry!

Zde je návod:
- zapněte zobrazení skrytých a systémových souborů: Start - Tento počítač - Nástroje - Možnosti složky - Zobrazení - Zobrazovat skryté soubory a složky.
- přejděte na disk C: do složky Document and Settings - Jméno uživatele - Local Settings - Temporary Internet Files - Content.IE5. Zde je zapotřebí vše smazat.

Doporučuji i občas promazat Cookies:
C:/Document and Settings - Jméno uživatele - Cookies.

Za závěr tři dobře míněné rady:

1.Pravidelně zálohujte data
2.Pravidelně provádějte kompletní antivirové testy (alespoň jednou týdně)
3.Udržujte počítač aktualizovaný (Windows, antivirový program, firewall)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář